Wszystko o kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest znana praktycznie w każdym zakątku świata. Dania typu spaghetti, lasagna czy też risotto dostaniemy w praktycznie każdej dobrej restauracji. Bierze się to przede wszystkim z tego, że w kuchni włoskiej dużą wagę przykłada się do prostoty i smaku potraw. Wbrew pozorom znajdziemy w niej nie tylko potrawy mączne czy owoce morza, ale bogaty wachlarz warzyw, owoców, serów czy wyśmienite alkohole.

Każdy region może poszczycić się czymś wyjątkowym, ale ogólnie można podzielić kuchnię włoską na dwie różne odmiany. Na południu półwyspu dominuje kuchnia typowo Śródziemnomorska. Zasmakować możemy w niej wszelkiego rodzaju makaronów, owoców morza, ryb czy też owoców ( np. soczystych brzoskwiń, cytrusów, winogron, ananasów) jak również wyśmienitych sałatek, które zawdzięczają swój smak doskonałej oliwie.
Północ Włoch to już zdecydowaniu większe wpływy kontynentu. Znajdziemy tutaj dużo mięsa, ryb i warzyw. Dania włoskie z tej części kraju często są tłuste i bardziej ciężkostrawne niż te z okolic Neapolu czy Palermo. Używa się masła, a z warzyw i owoców wyróżniają się znane w Europie kapusta, fasola, karczochy, papryka, jabłka, gruszki czy też śliwki.
Wspólnym elementem łączącym północ i południe są natomiast pomidory. To warzywo można znaleźć w każdej postaci począwszy od przecieru, soku, sosu spaghetti, obecności jako składnik do sałatek, aż do dżemów i powideł. Pomidor może być także kiszony, wędzony, grillowany jak również smażony i marynowany.

Włosi traktują jedzenie jako coś więcej niż tylko odżywianie się co 3-4 godziny. Okazja do posilenia się jest też równie dobrze okazją do rozmowy, śpiewania czy organizacji wielkich spontanicznych biesiad trwających po kilka godzin, których miejscem może być zarówno typowa restauracja włoska Padella jak i przydomowy ogród. Stąd też bierze się potrzeba tworzenia sycących, pysznych i mało skomplikowanych dań, które będą mogły zadowolić każdego z uczestników takiego spotkania. I chyba właśnie to, a także pasja i gorące południowe serce Włochów sprawia, że kuchnia włoska jest ceniona na całym świecie.

Dodaj komentarz