Cafe ABC Family Clean

Wydarzenie ABC

24-02-2013
Gwarek latte art

To o nas :)

Czy w domu można napić się tak smacznej kawy, jak w kawiarni? I jaki sprzęt oraz umiejętności są do tego potrzebne? Czy połączenie piwa z kawą może być udane? O tym mogli przekonać się uczestnicy pokazów latte art i alternatywnych metod parzenia kawy, zorganizowanych 15 lutego w Tarnowskich Górach przez Cafe Silesia i kawiarnię Active Baby Cafe.

 – Smak czarnej kawy można uzyskać w domu, nawet jeśli nie posiadamy ekspresu ciśnieniowego. Służą do tego inne urządzenia. Kawa do takich metod jest jaśniej palona, co wydobywa z niej zupełnie inne smaki – tłumaczyła Barbara Szparagowska, wicemistrzyni Polski Coffee In Good Spirits 2012, czyli w łączeniu kawy z alkoholem. Uczestnikom spotkania opowiedziała i zaprezentowała kilka alternatywnych metod parzenia kawy. Każdy mógł na własnym podniebieniu przekonać się o subtelnych, ale wyczuwalnych różnicach w smaku kawy parzonej na różne sposoby. Barbara Szparagowska pokazała trzy urządzenia: popularny drip, wynaleziony w 2005 roku i przypominający działaniem strzykawkę aeropress oraz syfon wyglądający jak urządzenie rodem z pracowni chemicznej.

Więcej w „Gwarku” z 26 lutego.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress